Kwalificeren en certificeren
Lassers kunnen bij Kiwa terecht voor een ISO 9606-1 certificering. Met dit certificaat bewijst een lasser dat hij over de benodigde vaardigheid beschikt voor het uitvoeren van een smeltlasverbinding in staal. De laskwalificatie, een soort rijbewijs voor lassers, behelst het maken van een proeflas die door Kiwa wordt getest en beoordeeld. De Europese norm voor de fabricage van stalen en aluminium constructies en onderdelen voor de bouw, EN-NEN 1090, schrijft voor dat bedrijven die deze producten fabriceren of bewerken, aan kunnen tonen dat hun lassers ISO 9606 gecertificeerd zijn. Kiwa biedt bedrijven de mogelijkheid de ISO 9606-certificering te combineren met een certificering voor EN 1090. Kiwa voert de certificering uit in samenwerking met inspectie- en keuringsbedrijf PVI dat metingen aan de lassen uitvoert en vastlegt d.m.v. een data logger. Door diverse parameters als spanning en stroom te vergelijken met de lasmethodebeschrijving (WPS), kunnen bedrijven bepalen of de lasmethode geschikt is. Meer informatie: Bert.lossie@kiwa.nl of Laskwalificatie@kiwa.nl
Hulp nodig bij het kwalificeren van uw bedrijf?
Als uw bedrijf constructies bouwt conform de norm EN-NEN 1090, dan heeft u kwalificaties nodig. Voor het kwalificeren en uitgeven van de certificaten werkt P-V-I samen met Kiwa Cermet. Onder persoonlijke begeleiding is het bij ons mogelijk om zzp-ers en (kleine) ondernemingen te kwalificeren. Dit gebeurt volgens verschillende codes zoals EN-ISO 15614-serie en NEN-EN 9606 serie. Wij bieden u een totaalpakket aan, die aansluit bij de wensen van uw bedrijf. Door middel van een logger kunnen we uw productie proces (lassen) monitoren. Bij kwalificeren moet u denken aan:
* LMK (Las Methode Kwalificatie), een kwalificatie die gebonden is aan uw bedrijf.
* LK (Las Kwalificatie), een persoonsgebonden kwalificatie. U kunt ervoor kiezen om het kwalificeren bij ons op locatie te doen, of we komen naar u toe. Dit kan overdag, in de avonduren en zelfs in het weekend. Het is ook mogelijk om uw lassers als Operator te laten kwalificeren (OP - Onder Poederdek - orbitaal enz.). Dit gebeurt volgens de norm en code EN-ISO 15614-1 en EN-ISO 14732. Heeft u belangstelling, vragen of wilt u gewoon meer informatie? Neem dan contact op:
P. Verbruggen (+31) 6 28 835 410
R. Buffinga (+31) 6 15 224 224
Per e-mail :info@P-V-I.nl